Uw ketenparter in veiligheid

SODA

SODA

Het probleem

Winkeliers willen ondernemen, verkopen en klaarstaan voor hun klanten. Helaas is de realiteit dat een deel van de klanten bij de kassa niet afrekent. In Nederland gebeurt dat jaarlijks 1,1 miljoen keer. Dat zijn 3000 winkeldiefstallen per dag! Winkeliers zitten niet stil. Detectiepoortjes, alarmlabels, camera’s en trainingen van winkelpersoneel zijn helaas noodzakelijk. Ondanks deze investeringen komen er slechts 110 winkeldiefstallen per dag aan het licht.

Doordat winkeliers en personeel goed opletten in de winkel worden winkeldieven betrapt. En dan? Door de politie in te schakelen is hij veel tijd kwijt met de afhandeling en kan er een spannende situatie ontstaan. Die tijd kan niet in de winkel worden besteed. Het gevolg is dat de winkelier extra financiële schade ondervindt als hij optreedt tegen winkeldiefstal. Dat moet anders. Dat kan anders.

De aanpak

SODA helpt benadeelden om de financiële schade die gepaard gaat met winkeldiefstal te verhalen op de winkeldief. Vastgesteld is dat er bij winkeldiefstal gemiddeld €181,- aan indirecte schade ontstaat. Indirecte schade bestaat uit de tijd die de winkelier kwijt is aan het waarnemen, aanhouden en afdoen van de winkeldiefstal. Deze schade verhaalt SODA namens de winkelier op de dader. De indirecte schade kan eventueel worden verhoogd wanneer er ook sprake is van directe schade. Denk daarbij aan onverkoopbare artikelen of beschadigingen in de winkel.
De winkeldief is verplicht deze schade te vergoeden. Dit staat geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat de veroorzaker van schade die hem is aan te rekenen, verplicht is deze te vergoeden.

Resultaten

Inmiddels zijn duizenden bedrijven aangesloten bij SODA. Jaarlijks maakt SODA vele tonnen aan euro’s over aan benadeelden van strafbare feiten. Deelnemende winkels melden een afname van het aantal winkeldiefstallen met meer dan 50%. In winkelgebieden registreert de politie een afname van winkeldiefstallen met ongeveer 40%.

Storm Security

Veel van onze klanten werken reeds met SODA en hebben hier ook baat bij. Daarom heeft Storm Security, als eerste beveiligingsorganisatie, SODA gecertificeerde beveiligers op laten leiden. Alleen deze beveiligers mogen de speciale SODA revers pin dragen en hebben een bovengemiddelde kennis van de SODA richtlijnen (en valkuilen)